e-POWER: το μοναδικό ηλεκτροκίνητο σύστημα μετάδοσης της Nissan, τώρα χωρίς φόρτιση

Δεκεμβρίου 15th 2022

Η Nissan παρουσιάζει το καινοτόμο σύστημα οδήγησης e-POWER, το οποίο σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική εξηλεκτρισμού στο πλαίσιο του Nissan Intelligent Mobility. Το σύστημα e-POWER προτείνει μια μοναδική προσέγγιση εξηλεκτρισμού, η οποία καθιστά την καθημερινή οδήγηση απολαυστική και παράλληλα αποτελεσματική, και η οποία έχει εισαχθεί στα νέα μοντέλα X-Trail και Qashqai.

Η τεχνολογία e-POWER

Το σύστημα e-POWER προσφέρει πλήρη ηλεκτροκίνηση, πράγμα που σημαίνει ότι οι τροχοί κινούνται πλήρως από τον ηλεκτροκινητήρα. Η ισχύς μιας μπαταρίας υψηλής απόδοσης μεταφέρεται στο συμπαγές σύστημα μετάδοσης του e-POWER, το οποίο αποτελείται από έναν βενζινοκινητήρα, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετασχηματιστή και έναν κινητήρα. Στα συμβατικά υβριδικά συστήματα, ένας ηλεκτροκινητήρας χαμηλής απόδοσης είναι συνδεδεμένος με έναν βενζινοκινητήρα, ο οποίος κινεί τους τροχούς όταν η μπαταρία είναι χαμηλή (ή όταν ταξιδεύετε με υψηλές ταχύτητες). Ωστόσο, στο σύστημα e-POWER, ο βενζινοκινητήρας δεν συνδέεται με τους τροχούς, αλλά απλώς φορτίζει την μπαταρία. Και σε αντίθεση με ένα πλήρες EV, η πηγή ενέργειας προέρχεται από τον κινητήρα και όχι μόνο από την μπαταρία.

Γενικώς, ένα σύστημα αυτού του είδους απαιτεί μεγαλύτερο κινητήρα και μπαταρία, επειδή ο κινητήρας είναι η μόνη άμεση πηγή που κινεί τους τροχούς. Ως αποτέλεσμα, είναι αρκετά δύσκολο για την αυτοκινητοβιομηχανία να τοποθετήσει το σύστημα σε σχετικά μικρά αυτοκίνητα. Ωστόσο, η Nissan έλυσε τον γρίφο και βρήκε πώς μπορεί να ελαχιστοποιήσει και να μειώσει το βάρος, πώς να αναπτύξει περισσότερο ανταποκρινόμενες μεθόδους ελέγχου του κινητήρα και να βελτιστοποιήσει τη διαχείριση ενέργειας. Έτσι, το e-POWER χρησιμοποιεί μικρότερη μπαταρία από το LEAF, αλλά προσφέρει την ίδια εμπειρία οδήγησης με ένα πλήρες EV.

Γιατί e-POWER;

Χωρίς φόρτιση

Το σύστημα e-POWER προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα ενός EV, χωρίς όμως να χρειάζεται να ανησυχείτε για τη φόρτιση της μπαταρίας. Το e-Power είναι επομένως η ιδανική τεχνολογία για όσους δεν μπορούν, ή δεν θέλουν, να αφιερώσουν τον χρόνο που χρειάζεται για να επαναφορτίσουν το αυτοκίνητο μέσω καλωδίου αλλά οδηγούν καθημερινά σε αστικό ή προαστιακό περιβάλλον και είναι έτοιμοι να κάνουν την πρώτη κίνηση προκειμένου να μεταβούν σε ένα πλήρες EV στο μέλλον.

Καμία ανησυχία για την αυτονομία

Το e-POWER παρακάμπτει τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν κάποιοι εξαρχής με τα ηλεκτρικά οχήματα. Επειδή η μπαταρία διατηρείται γεμάτη από τον βενζινοκινητήρα, μπορείτε να ξεκινήσετε για μακρινά ταξίδια χωρίς το άγχος της αυτονομίας.

Αθόρυβο και χαλαρωτικό

Το καινοτόμο σύστημα δημιουργεί σχεδόν αμέσως τεράστια ροπή, η οποία βελτιώνει τη μετάδοσης κίνησης και έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλή επιτάχυνση. Επιπλέον, το σύστημα είναι ιδιαιτέρως αθόρυβο, σαν ένα πλήρες EV. Ο ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί αθόρυβα, και σε συνδυασμό με τον βενζινοκινητήρα έχει ελάχιστες εκπομπές ρύπων, επομένως η οδήγηση ενός e-POWER είναι μια γαλήνια και ευχάριστη εμπειρία.

Απόδοση καυσίμου

Επειδή το e-POWER βασίζεται λιγότερο στον κινητήρα, η απόδοση καυσίμου του μπορεί να συγκριθεί με αυτές των κορυφαίων συμβατικών υβριδικών κινητήρων, ειδικά κατά τις αστικές μετακινήσεις. Λόγω των μειωμένων εκπομπών CO2 και σωματιδίων, είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον και έχει μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε σχέση με τα συμβατικά βενζινοκίνητα οχήματα.

e-Pedal

Όπως και το LEAF, έτσι και το νέο X-trail και το Qashqai με σύστημα e-POWER επωφελούνται από μια εντελώς νέα εμπειρία οδήγησης με ένα πεντάλ: το e-Pedal Step. Σχεδιασμένο για να κάνει παρελθόν την επαναλαμβανόμενη καταπόνηση από το συνεχές σταμάτημα-ξεκίνημα της αστικής οδήγησης, κατά την οποία ο οδηγός μετακινεί συνεχώς το πόδι του ανάμεσα στο γκάζι και το φρένο, το e-Pedal Step επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν και να φρενάρουν χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι. Το e-Pedal προσφέρει μια πιο ξεκούραστη οδήγηση και σας επιτρέπει να έχετε καλύτερο έλεγχο και να είστε πιο χαλαροί πίσω από το τιμόνι.