Η Ιστορια μας

Μάθετε περισσότερα για τον ηγέτη της κυπριακής αγοράς αυτοκινήτου.

1932

Όλα ξεκίνησαν το 1932, όταν ο Χαράλαμπος Πηλακούτας δημιούργησε ένα συνεργείο μαζί με εκθεσιακό χώρο για τα εισαγόμενα saloon Hillman και Humber και τα βαρέα φορτηγά Commer. Από το ξεκίνημα, η εταιρεία είχε όραμα να αναπτύξει και να διευρύνει τις δραστηριότητές την στον τομέα του αυτοκινήτου.

1952

Το 1952, η Χαράλαμπος Πηλακούτας Λτδ έγινε ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος του παγκοσμίου φήμης κατασκευαστή Perkins Diesel Engines. Την ίδια περίοδο, ανέλαβε την αντιπροσωπεία των εμπορικών αυτοκινήτων Trojan και τρακτέρ Nuffield, ενώ διεύρυνε τις δραστηριότητες της και στην εισαγωγή και συντήρηση πετρελαιοκίνητων κινητήρων, έναν τομέα στον οποίο η Εταιρεία έγινε πρωτοπόρος. Δύο χρόνια αργότερα, η εταιρεία ορίστηκε αντιπρόσωπος της Thorn Appliances Ltd, κατασκευάστριας των πλυντηρίων Thorn.

1958

To 1958 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο, αφού η Χαράλαμπος Πηλακούτας Λτδ ανέλαβε την αποκλειστική αντιπροσωπεία της βαυαρικής αυτοκινητoβιομηχανίας BMW. Πλέον, με την BMW ως ναυαρχίδα, η Εταιρεία εγκαινίασε μια νέα εποχή αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης που οδήγησε στη σημερινή ηγετική θέση της. Με την προσθήκη περισσότερων διεθνώς αναγνωρισμένων ονομάτων στη λίστα των επιχειρηματικών συνεργατών της, η Εταιρεία συνέχισε να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται. Οι μηχανές πετρελαίου Rolls Royce, τα φορτηγά Bedford, τα ποδήλατα Muddy Fox, τα κιβώτια ταχυτήτων για σκάφη Borg-Warner και Hurth, οι γεννήτριες F.G. Wilson, οι μηχανές Kubota και άλλα από τη βιομηχανία κινητήρων πετρελαίου, είναι μερικά από τα ονόματα που προστέθηκαν στο δυναμικό της Εταιρείας. Μια άλλη αξιοσημείωτη εξέλιξη ήρθε το 1969, όταν η Εταιρεία ορίστηκε γενικός αντιπρόσωπος της KHD Deutz στην Κύπρο.

1975 μεχρι 1990

Κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Χαράλαμπος Πηλακούτας Λτδ συνέχισε να μεγαλώνει. Από το 1975 μέχρι το 1990 ο Πρόεδρος, Κόδρος Πηλακούτας, ανέπτυξε παρόμοια επιχειρηματική δραστηριότητα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου πρώτος εισήγαγε αυτοκίνητα BMW και Rover.

1995 μεχρι 2020

Περαιτέρω επιβεβαίωση της ηγετικής θέσης της εταιρείας στην κυπριακή αγορά αποτέλεσε ο ορισμός, το 1995, της Χαρ. Πηλακούτας Λτδ ως νέου γενικού αντιπροσώπου της Rover Group (Rover, Land Rover, MG). H MINI, η διάσημη βρετανική μάρκα, έγινε μέλος της οικογένειας το 2001, εμπλουτίζοντας το δυναμικό του Ομίλου. Περαιτέρω απόδειξη της σημαντικότητας του Ομίλου στην κυπριακή αγορά αυτοκινήτου ήταν η συνεργασία με μια ακόμα Βρετανική μάρκα, την Jaguar. Ο Όμιλος έγινε αποκλειστικός αντιπρόσωπος της διεθνούς κύρους μάρκας το 2004. Λίγο αργότερα, η Nissan έγινε σημαντικό μέρος του Ομίλου, ενδυναμώνοντας κι άλλο τη θέση του Ομίλου στο νησί. Επιβεβαιώνοντας την κυρίαρχη θέση του Ομίλου, το 2007 ακολούθησε η συμφωνία με την Rolls Royce και την Alpina. Το 2018, το δυναμικό του Ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω με τις μάρκες Renault και Dacia, και το 2019 ακόμα περισσότερα με την προσθήκη της Mitsubishi.